DF 65

En rookies seger

Den första Glöggregattan. Premiär för A+ segel. Och en rookie. Han kom, han såg, han seglade, han vann.

Tidigare än vanligt. Redan strax efter niotiden taxade de första seglarna in på de få parkeringsplatserna utanför badhuset i Saltis. Skepparmötet var satt till 10.15. 12 seglare var anmälda, 13 kom upp på startlistan!

– Jag tog med mig en klubbkompis. Han verkade intresserad när jag berättade för honom om små gulliga radiostyrda båtar. Nu ska han låna min gamla båt och testa i dag, sa Göran Uggla när de båda stolpade sig fram på den ishala bryggan i Saltis.

Han - hans namn är Christian Harding, en (i övriga sällskapet ung), lite försynt och trevlig kille som har segling som jobb. Han, han seglar omkring 200 dagar om året på olika båtar och många olika hav.

Göran hade den ganska nya v.5:an med A-rigg samt en sprillans ny orange båt och med ett sprillans nytt A+ segel. För det här var första regattan i Stockholm som vi skulle få kappsegla med A+segel. Under hela HöstCupen, som avslutades för en dryg vecka sedan, var bara A-riggen tillåten. Men nu var det A+premiär.

Rookien Christian började med att ta två åttondeplatser. Han var kanske inte helt nöjd ned det, men tyckte det var kul. Efter ytterligare ett par seglingar undrade Göran om han ville prova hans nya båt med A+ segel. Det kom inte särskilt många protester från Christian!

Bra start! Först vid kryssmärket med Tim Shuwalow i hasorna tätt följd av Olle Krogh. Först vid länsmärket samt även vid länsbojen. På sista kryssen var dock Tim ett klart hot, men Christian lyckades.

Congrats, good sailing hördes Tim säga uppmuntrande. (Själv fick jag en déjà vu, ”Why the hell isn´t that kid at school.”)

En annan ”halvny” kille, Leif Dahl, fanns också med i startfältet. Halvny för att han varit med och kollat och testat en gång tidigare i år. Leif är en kompis till Tim. Han fick låna Tims andrabåt med A-rigg. Totalt var det fyra båtar som seglade med A-rigg.

Såhär efter första regattan med A+rigg och några A-riggar kunde vi konstatera att det är en tydlig skillnad i båtfart jämfört med A-riggen, men kanske inte så markant som många av oss trott. Man framförallt är det roligare med A+riggen och skillnaden i fart mellan båtarna var inte lika stor som det kan vara med A-riggen. Kanske beror det på att A+riggarna inte hunnit trimmas in ordentligt!? Det svaret får vi nog under nästa säsong.

Resultaten då? Jodå, Olle Krogh kom tvåa som vanligt. Relativa nykomlingen i klassen, Bosse Wållberg, tog tredjeplatsen!

Väder och vind då? Jo, vi hade ett fantastiskt A+väder. Två till fyra meter per sekund och många spännande vindvrid. Ingen sommarvärme direkt, men väl några plusgrader, allt under en låg, falnande svag sol, men som faktiskt värmde litet i ansiktet. Efter seglingarna samlades vi i Lusthuset i Saltsjöbaden för prisutdelning och, förstås, för att äta lussebullar och dricks glögg. Precis det man ska göra på en Glöggregatta!

Sea ya next year!

Mats H

Resultat Glöggregatan

Resultat Glöggregatan

 

 

Jodå, Tim Etta, Olle två och Bosse trea. Well done boys!

 

— Mats Hagman | CreatePR Hagman Communications AB, Hjortvägen 60, 132 45 Stockholm Mobile:+46 70 628 12 10 | E:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Ny kappseglingsregler
Nästa år seglar vi efter delvis nya regler. Inte så många, men några viktiga att lära sig. Bland annat kommer babord-styrbord regeln, regel 10, ”När båtar ligger för olika halsar ska den båt för babords halsar hålla undan för en båt för styrbords halsar”, gälla över hela banan, alltså även när kryssande och länsande båtar möter varandra. Om intresse finns på kan vi ordna en som berättar om den nya reglerna efter en av helgseglingarna. Här en länk om hur man kan tolka de nya reglerna: http://www.teamhoffstedt.se/…/kappseglingsreglerna-2009-20…/

och en länk till reglerna som gäller för 2017 – 2020: http://www.svensksegling.se/…/2017Q2/Kappseglingsreglerna20… i den finns också: ”Appendix E – Regler för radiostyrda båtar 129” som visar de regler som gäller för radiostyrda segelbåtar”:


Ny rigg
Det kommer under 2018 bli tillåtet att använda den nya A+ riggen i Sverige, och vill man hänga med så ska man nog snabba på att köpa in en sådan. (Den här säsongen har man kört med den i bland annat England.) A+ är ju lite större än A-riggen och typ mast-head. Det finns flera levarantörer. På länken http://dragonforce65.se/till-salu/ hittar du de flesta både svenska och utländska.
För de som vill testa sina nya A+ riggar så kan vi arrangera en separat sådan segling någon seglingsfri helg framöver. Eller vi kanske till och med ska tillåta A+-riggen under den sista höstcupseglingen, finalen den 10 december!?

Vad tycker du? Svara gärna till mig,

Mats Hagman

Tider:

  • lördag, 2017-10-07
  • kl.10.30, Rorsmansmöte
  • kl.11.00, Första start
  • ca. 45 min lunch
  • ingen start efter kl.14.30

Anmälan:

Görs på SRSSs (Stockholms Radiossegelsällskap) hemsida. Gå in på: srss.se/Anmälan/DF65 Kappsegling.

Registrering och betalning:

150 pickatoler för alla resterande seglingar i år eller 50 sådana/cupsegling,

(Swish funkar bra, till Mats Claesson, 070-6934967).

Lunch

Lunch går att äta på stationshuset ca.300 m från seglingsplatsen, eller så tar man med sig lite skaffning och hittar en plats i vårsolen!

Låna testbåt

Det finns också möjlighet att låna eller hyra en testbåt (kolla med Uffe Neumann ( Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ) och vara med i seglingarna eller köra/testa själv vid sidan om.

Hitta hit: Hotellvägen 11, 13335 Saltsjöbaden.

Vi är förmodligen ute på Restaurangholmen vid badplatsen.

För mer info:

Mats Hagman, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  mobil: 070-6281210

Mats Claesson: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  mobil: 070-6934967

Säsongens sista kvällssegling avhölls på KSSS piren i Saltis.

6 Gentlemen slöt upp i den härliga och soliga kvällen.
Göran Uggla hade otur, hans sändare och mottagare sade upp bekantskapen med varandra.

Resultat här

Mats Hagmans reportage:

Sista torsdagsseglingen

Lite kort om gubbs men en fin sensommarkväll.

Första start var satt till så tidigt som 16.30. (det mörknar redan vid 18.30) Efter diskussioner om hur vi skulle få ut en bra bana blev det piren vid KSSS hamnanläggning. Det tog lite tid och straten försenades en aning. Bara fem gubbs av sju anmälda var på plats när nedräkningen till första start kunde höras.

”Fourty seconds” sa startmaskinen -  thirty seconds – då – kom Tim gående bakom oss andra med sin båt i handen.

–  Am I too late? frågade Tim.

–  Well, up to you!, svarade någon av oss samtidigt som de fem båtarna radade upp sig på startlinjen.

Tim kastar i båten, går för babords halsar under de andra båtarna, lovar upp, stagvänder och får en nästan perfekt start. Tur, eller bra planering? Döm själva!

När den nionde och sista seglingen var klar, visade protokollet att Tim spikade fem av seglingarna, i de andra kom han tvåa samt en fjärdeplats. Ja vad säger man – Bra gjort!

Det var en fin sensommarkväll med vindar mellan NO och SO. Det blåste mellan 2 – 4 meter per sekund och var för ovanlighetens skull den här sommaren riktigt varmt och skönt.  Nio seglingar kunde genomföras.

Att antalet gubbs blev så skralt berodde till stor del på den tidiga starten, redan 16.30 och trafiksituationen är klart problematisk för de som ska ta sig genom storstan under värsta rusningstid.

Men hädanefter kör vi på helger, och normalt på söndagar. Nästa delsegling(heat) i DF 65s Höstcup kör vi på lördagen den 7 oktober eftersom det är en rankingsegling i Norrköping dagen efter, den 8 oktober. Hittills är 16 båtar anmälda till seglingen i Norrping. Har du anmält dig? (och nu i helgen är det några svenska boys som deltar i UK Nationals!)

 

Sammanställning efter 3 seglingar här

Resultat här

DF 65 förbundet anordnar en kappsegling i Gryts skärgård den 23 Juli.

Seglingsplats är Gryts varv, se https://grytsvarv.se
Körvägen från Stockholm är ca 26 mil, via Norrköping.

Detaljerad inbjudan (pdf dokument) här

 

Välkomna hälsar DF 65 förbundet genom Petter Kostmann och Mats Hagman.

 

Stockholms Mästare i Vårcupen 2017

Efter en fin vårsäsong med 8 delseglingar kunde mästaren i Stockholms Vårcup koras. Olle Krogh blev inte kastad i sjön, som sig brukligt är, men han blev ordentligt hurrad av övriga som deltog i finalseglingarna i Saltis. Olle Krogh har under hela våren visat sin storhet i att trimma båten rätt, slå rätt på skiften och att han behärskar alla vindstyrkor. Hans serie genom hela vårcupen visar inte minst det, eller? : 1,2,2,3,1,3,1,4. Strongt jobbat Olle!!

Premiär för DF 65 segling i Ålsten, Bromma.

Här har vi fri och ostörd vind på den yttre pontonen.
Vind S till en början byig med kanske 6 m/s i topparna.
Senare avtog det till 4 - 2 m/s
Lite kulet väder, inte mycket till sol.
Men vacker fågelsång från Kärsön

En gästseglare dök upp, Stefan Lundqvist som fick låna en båt.
Dessutom några åskådare från båtklubben.

Vi fick till en bra bana, kanske lite lång med tanke på den avtagande vinden. 
7 race hanns med.

 

Olle Krogh som vanligt i topp, följd av Tim Shuwalow och Håkan Lundqvist.
Olle & Håkan

 Grattis till vinnarna!

Finalen Vårcupen 2017 går den 20/6. Plats meddelas senare.

Resultat här

Reportage Lars E

Joomla Template by Joomla51.com