Master

Tolv glada seglare mötte upp vid Saltsjö Pir denna härliga höstmorgon.
Vi fick nöjet att se Johan Kihlström som gjorde debut i MC-sammanhang.
Funke och undertecknad la banan i NV vind. När vi var klara med det låg vinden på N
Och banan flyttades V om piren. Sen svängde det fram och tillbaka, men med hjälp av fyra lovartsmärken kunde vi sent om sider påbörja seglingarna. Fyra före lunch som i skiftande förhållanden.
Lunch intogs på trevliga restaurang Saltsjö Pir i sällskap med Berndt Pråhl.
Efter lunch flyttades hela banan ner, i regn, så vi kunde gå på piren hela banan.
Totalt blev det endast nio seglingar varav två räknades bort.

Lasse/49an råkade ut för skotservohaveri och var tvungen att bryta.


Resultat här


Tack för en trevlig dag.
Claes Liljeson och Hasse Funke

 

 

 

Höstens första Mastersegling!

Master Cup 5 den 29 augusti 2017 seglades på Tykö brygga, Lidingö

Nio seglare kom till start. Vi hade en laber till god SV bris när vi drog igång vid 11 tiden. Vinden pendlade ca 10 grader upp och ner så det gällde att hitta de rätta skiften. Innan lunch som vi intog på Lidingö Saluhall vid Skärsätra torg han vi med 7 seglingar. Lunchen tycktes falla herrarna på läppen! Efter lunch fortsatte vi segla med rigg 1, men plötsligt drog det i och vi bytte till rigg 2. Vindriktningen var den samma som på förmiddagen. Slutligen hade vi avverkat 12 seglingar och alla tycktes nöjda med dagens aktiviteter. Ett stort grattis till Brunte som tog hem förstaplatsen!

Varmt tack till alla deltagare hälsar Lase/29 & Bosse/4

Resultat här

Ibland är det en fördel att flytta datum. Med en dags framskjuten MC4 segling i Hägernässtrand fick vi 6 startande en fantastisk dag med strålande sol. Skepparmötet inleddes med att Brunte bjöd på kaffe med tilltugg på restaurang Pont. Magnus gav förutsättningarna för dagen som följde det vanliga mönstret med undantaget att vi fick räkna bort en segling av fyra ( en bort vid 4, 8, 12 etc). Grundriktningen för vindarna låg på från NV med stora vrid, 45-90 grader från 0 till ca 5 m/s. Vi genomförde 8 seglingar före lunchen som intogs på Ponts utomhusdel.

Resultat här

Härlig lunch på Pont i solen på verandan.

 Master Cup i mitten av Maj, fullt vinterställ på!

 

Resultat här

Så blev det plötsligt sol och gott.

 

Äntligen april och lite värme, trodde vi va! Vi som hoppades så sol och värme fick i stället ta på oss vintermunderingen… men det stoppade inte 9 glada gossar, alla 60+ att mötas i Gåshaga för att göra upp om Master Cup 2.

Dagen inleddes med hurrarop den evigt unge Lasse Engstedt som fyllde 73. En pigg grabb som utlovade stor gala om 2 år, vilket vi ser fram emot.

Lätta brisar i början, mycket omläggningar av banan gjorde att vi ibland var ruggigt nära maximitiden. Dock seglade grabbarna bra och disciplinerat,

varför alla seglingar genomfördes. Glädjande så kunde vi fastställa att det var många som ville vara med och hugga där framme. Just innan lunch blåste det upp till riggbyte, men lunchen räddade oss från detta arbete.

När klockan var ca 14.15 och ytterligare ett vindskifte på banan bestämdes att vi var nöjda för idag. Saken var ju klar, Jocke Ameln hade mycket bra fart i lådan och slutade på 8 poäng. Magnus Rehn blev säker 2a och Hans Funke fixade 3e platsen. Kul att notera var att Magnus, 68, Hasse 28, Classe 97 samt Lasse 29 alla var uppe å högg.

Idag försökte vi lägga kryssmärket inom synhåll och gissa hur det uppfattades? Alla kunde nu se och höra om båtarna kom alltför nära varandra och därmed inga problem med strafftagningar mm.

Slutligen vill jag tacka Per-Julius och Lasse för Ert fina jobb med att justera banan. Toppklass.

Resultat här

Vid pennan,

SWE 98 / Brunte

 

 

10 st. Masters seglare samlades på morgonen vid Måsungeklubben i Saltsö-Duvnäs. Där blåste en mycket lätt och ojämn N-NW vind som gjorde seglingen mycket ”chansig”!

Trots detta stannade vi där tills vi bröt upp för lunch. Vi flyttade då till Fisksätra och Saltsjö Pir, först för lunch och därefter segling på denna bana. De ”chansiga” förhållandena höll i sig, med puffar, bleken och väldiga skift om vart annat.

Men som vanligt är det skickliga seglare som kan bemästra även svåra förhållanden. Hatten av till Hans Funke som vann, och även till Engstedt och Liljeson som fyllde ut Pallen!  Resultat finns här.

SWE 46, Jocke

 

Master Cup seglingarna är öppna för de som fyllt eller fyller 60 år under säsongen.
Här seglar vi under lungnare förhållanden, vi har tid för samvaro och prat. Vi äter gemensam lunch på närbelägen restaurang.

Stort grattis till Claes Brunnhage som bärgade segern.
Jocke Ameln tvåa och Hans Funke trea bara en poäng efter tvåan.

Claes Liljeson uppvisar en enastående jämnhet med 5:e och 6:e placeringar i alla seglingar.

Stort grattis till vinnarna!

Erövrare av Per Lundbergs vandringspris Roaring Forties trofé blev även i år Hans Funke.

Lite statisik:

20 (22 förra året) seglare deltog i serien. 10 st 70+ år fyllda.
12 st deltog i fyra eller fler regattor och 11 st i sex eller fler regattor.

Sammanställning här

/Lars Ericson SWE49

Foto Lars Engstedt

Finalen för årets Master Cup seglingar genomfördes på Saltsjö pir i Fisksätra,
i ett fostrande väder, dagsregn, 5 grader och NO 1-3 m/s. Men gubbarna genomförde alla seglingar med gott humör, den värme som bjöds i dag kom från den goda stämningen på piren.

Brunte var som vanligt överlägsen, denna gång med spikar i alla race!

Han säkrade så slutsegern i Master Cup 2016, stort grattis.

Jocke Ameln var tyvärr förhindrad att segla i dag, annars vet man inte hur det hade gått.

Resultat här

Sammanställning av cupen kommer här inom kort.

Lars Ericson/SWE49 och Claes Liljeson/SWE97

 Vintervatten i Hägernäs
 

MC7 avhölls i Hägernässtrand där 13 ”gubbar” samlades under sol och nordlig vind på 3 -5 m/s. Efter några race så blev vi varse prognosen som visade på en kraftig ökning av vinden och vridande mot NO. Med några inledande bymoln med lite regn så blev det ett race med 1:an i byar upp mot 12 m/s då det skapades många ”vurpor” och okontrollerade båtar. Det blev dags för lunch på restaurang Pont där vi åt en god lunch. Det blev ett gemensamt beslut att byta till 2:ans rigg vilket passade bra i den nya vinden på 8 – 13 m/s. Man kan sammanfatta att det blev intressanta hårdvindsseglingar med en rad hämtningar med som tur var en ”snabb” båt lånad från ”Bryggföreningen” i området.

Efter 12 race så blev det inte oväntat 98:an vars styrman Clas B nästan kom direkt från Arlanda som vann. Jocke A med 46 kom 2:a och Magnus R 68 kom trea. Tyvärr han vi inte göra någon summering av dagen på plats då många ville hem innan rusningen. Som vanligt var det många incidenter vid kryssmärket och i den byiga hårda vinden så gäller det att öka på marginalerna. Båtarna seglar fort och är långt borta och med den långa reaktionstiden vi 60 och 70 plussare har så får vi lägga till några meters svängrum.

Tyvärr blev det inte något foto taget under dagen, jag bifogar därför ett foto från balkongen som visar seglingsområdet (kanske inte från dagen men vi är ju snart där).

Magnus SWE68

Resultat här
 

Seglingsplats Hägernäs

 

 

 

Joomla Template by Joomla51.com