Fredag 3/10 rapport (Final day)

Ok, då har det blivit dags för oss i dom lägre regionerna att skriva lite om detta event. Veckan har ju varit varierande i vind och väder vilket har lett till att man skall kunna ställa om snabbt mellan 1:a och 2:a samt förstå när man behöver mer eller mindre tryck för att få båtarna att gå bra.

Att komma ut och segla mot detta otroliga motstånd där en dålig start eller en mindre incident snabbt trycker dig ner i banan och det nästan är omöjligt att hämta in gör att man seglar ”oklokt” som Claus utryckte det, detta betyder egentligen att man gör saker som man kanske inte gör hemma utan i denna cirkus av bra seglare gör i rent oförstånd! Men det är naturligtvis bra att skaffa denna erfarenhet eftersom den ger enormt mycket för allas utveckling och förhoppningsvis även bidrar till att höja prestandan hemma med goda råd och bättre seglare.

Jag, Håkan L och Håkan G har kämpat i D och E heaten mest hela veckan vilket varit frustrerande eftersom jag normalt tycker mig kunna leverera bättre, men som tidigare påpekat är det svårt att hämta upp dom små misstagen. Veckan har varit bra och denna sista dag som endast kunde leverera 2 race gick i relativt lite vind med mindre bra resultat för nästan samtliga Svenskar.

Vill gärna gratulera Brunte som bästa Svensk på en 18:e plats följd av Thomas, Bosse, Claus och Fredrik något längre ner i listan. Dom har visat att deras rutin från tidigare mästerskap är betydande och lyckats fokusera på sin uppgift bäst jämfört med oss andra. Jag hoppas fler ges möjlighet att komma ut och segla på detta sätt eftersom det är ett härligt gäng som seglar IOM inte minst Engelsmännen och det ger enormt mycket att få se hur andra trimmar och seglar sina båtar.

Jocce/ SWE 59

 

Torsdag 2/10 rapport

Dagen började med strålande sol och Rigg 2 från start. Jag fick segla direkt eftersom D-heatet var först ut. På något sätt lyckades jag ta mig upp i C-heatet sen började cirkusen. Efter att banläggarna försökt få den yttre bojen till startlinjen att stanna kvar i den starka nordliga vinden i flera timmar gav seglingsledningen upp och skickade oss att äta lunch.

Efter lunch fyllde en fin bris i ifrån syd och seglingarna kunde återupptas. Claes och Thomas har haft en lite tyngre dag med besök i C och slutligen hamnade de i D-heat.

Brunte har dessutom fått akterstaget bortseglat två gånger idag vilket starkt bidragit till de lite blygsammare placeringarna. Thomas har drabbats av sjögräs och andra problem. Dagens guldstjärna tilldelas Claus som numera seglar stabilt i B-heatet. Även Håkan L har varit nöjd med att direkt komma till D heatet och lyckats stanna där hela dagen.

Tyvärr har mycket seglande gått förlorat pga protestförhandlingar och annat strul. Som lök på laxen finns det mycket skräp i vattnet så man måste kolla köl och roder ordentligt strax innan start.

I toppen är det fortfarande en spännande match mellan gamle mästaren BG och en ny stjärna från ESP nr 90, Juan Marcos. Ung kille som seglat ända sedan barnsben och är riktigt duktig. Efter det 13:e racet så drog dock BG ifrån och kommer troligen att vinna om inget oförutsett inträffar, vilket vi sett kan hända…

Fredrik /SWE 94

 

Onsdag 1/10 rapport

I morse vaknade vi till en mulen och disig dag och innan vi var färdiga med frukosten hade det börjat regna. Vi fick plocka fram regnkläder och fodral till våra radiosändare …. Lite trist efter härliga dagar med sol och perfekt temperatur.

Dagen började med flagga AP och kl. 10:30 kom vinden kom från nord som vanligt på förmiddagarna. Dagen började med heat 8B. Thomas Enwall började i dur och kom upp i A-heat för första gången under den här regattan. Vinden var inte särskilt stark och började så sakta avta. I följande D-heat avtog vinden och det blev minst sagt svårseglat. Undertecknad (SWE 14) och Jocce H lyckades med nöd och näppe ta sig i mål innan maxtiden passerades.

Det var alltså dags för rast och vila. Under lunchen kom det ny vind från syd (också som vanligt här…) och snart var vi i gång igen. Snart bytte de flesta till Rigg 2 och äntligen fick jag komma upp i ett B-heat där lyckan var kortvarig, d.v.s. direkt ner i C-heat igen.

Bosse åkte mest neråt, som värst ända till ett D-heat. Brunte hade en dipp i B-heat men har sedan seglat riktigt fint i A-heat. Det har varit lite blandat idag alltså, alla har åkt lite upp och ner.

Tyvärr är det en förfärlig massa protester vilket skapar en massa väntan mellan heaten om det är så att protesten påverkar vilka som flyttas upp/ner mellan heaten. Annars löser man protestförhandlingar löpande under seglingarna. Ikväll lär protestförhandlingarna pågå extra länge. I sista A-heatet fick en ökänd fransman rena härdsmältan och skrek så att det hördes över hela byn. Vad vi hört är han nu föremål för protest för osportsligt uppträdande och det blir kul att läsa imorgon vad som hänt.

Jag ska kanske berätta att jag som, en av många ”country representatives” går på möte efter varje avslutad dag för att hålla ”debreafing” tillsammans med seglingsledaren och Juryn’s ordförande för att gå igenom vad som kan förbättras kring arrangemanget. Det är många viljor men också goda förslag….. för det är mycket som kan förbättras. Vi brukar vara färdiga efter sisådär 40 minuter.

Nu är det kväll och vi har just avnjutit vår tvårättersmiddag på hotellet som mer är som ett seglaruniversitet med skolmatsal, men mat och vin är helt OK. Tack förresten till Berndt Pråhl och Gittan som är här och peppar oss, just ikväll särskilt eftersom Berndt bjuder på vin!

Kvällens reflektioner landar kring att vi som lag presterat över våra förväntningar och med spänning ser fram emot de sista två dagarna av EM. Tyvärr får vi p.g.a. alla protester förmodligen vänta tills imorgon bitti för att kunna se det uppdaterade resultatet efter 10 genomförda seglingar. Ikväll kan jag innan jag somnar tänka på att jag slagit den engelske mästaren i ett par heat idag och att en flerfaldig världsmästare imorgon startar i D-heat och medan jag är i C-heat……. God natt!

Stay tuned! / Claus SWE 14

 

Tisdag 30/9 rapport

Hej

Nu har vi hunnit med dryga sju seglingar härnere och stjärnfallet fortsätter. Det formligen kryllar av gamla världsmästare, europamästare och andra ”rockstjärnor” ända ner i de lägsta heaten, som Peter Stollery som inte varit uppe i A-het en enda gång ännu. Man kan väl gissa att förhållandena är ganska utmanade och att det kanske är därför som så många Italienare är med i toppen och så många engelsmän är på dåligt humör.

Hur har det då gått för oss svenskar? Sådär kan man kanske säga. Hur vi än bestämmer oss för att inte hamna i ”bråten” vid lovartsmärket så verkar vi ändå sugas in i det. Vete tusan varför vi inte lär oss….

Ovanpå det så har vi det för…..ade sjögräset, Håkan L började med sjögräs i ett par seglingar och sedan fick jag själv rejält napp i två heat i rad, så hissen nedåt i heaten gick blixtsnabbt för min del, från sjätte plats i A heat via en sista plats i B heat landade jag i C. Inte så kul! Även Bruntes fantastiska svit i A heat bröts idag så nu är vi tre seglare (Thomas, Brunte och jag själv) i B-heat och kämpar för att ta oss upp.

En ganska kul incident var när Torvald Klem, i ledning, rundade fel märke efter länsen och alla andra så klart hände efter. Men Torvald själv insåg snabbt att han seglat fel och dök ner o rundade även rätt märke, då vart förvirringen total och seglingsledningen hade stort sjå med att bena ut vilka som skulle diskas, ner ett heat eller upp ett heat. Stackars Grönvall litade på Klem och låg tvåa men noterade tyvärr inte att det var fel rundningsmärke och blev därmed diskad med 9 andra seglare. Edgren och Lindström noterade sin felseglingen och seglade därefter rätt väg och kom därför upp till C. Ganska underhållande för oss på land

I övrigt kan man säga att det är otroligt socialt och trevligt härnere. Trevligt fik precis på stranden, fantastisk utsikt med bergen runt om och ”tack vare” den Italienska organisationen mycket tid att kolla andra båtar och umgås med trevliga seglingskompisar från när och fjärran och otroligt lärorikt, kort sagt något som varje seglare någon gång borde få vara med om.

//Bosse 43:an.

Måndag 29/9 rapport

Först av allt! Jag önskar alla hade möjlighet att vara här och njuta denna fantastiska miljö. Att kappsegla på en sjö är en sak, men att segla med berg (2 200 m öh) och liftanläggningar runtomkring, ja det känns mycket inspirerande för en gammal ”bygelpåsättare” som jag. (För de som inte vet så jobbade jag på Duveds Linbanor under 10 år).

Så över till seglingarna!

Gardasjön är känt för sina speciella vindförhållanden och mycket riktig så börjar det med nordlig bris i olika styrkor och så vid lunch så avtar vinden för att under någon timme eller två så är det bleke och så kommer den sydliga vinden rätt så fort.

Att hitta rätt i vilken segelsättning som gäller har inte varit helt enkelt. Dock har di svenske varit riktigt alerta och alla varit ute på fjärden och filat på farten, vilket resulterat i framstående placeringar för några av oss och det i ett mästerskap som aldrig haft så starkt startfält.

Håkan Grönvall har haft lite otur med att två vant gått av och därmed har det sinkat hans framfart högst dramatiskt. Nästa Håkan, dvs Håkan Lundquist har tyvärr träffat på sjögräs i tre seglingar… Fredrik Edgren har farten och kommer säkert bättra på sina resultat. Jocce Holmberg har inte riktigt haft samma rulle som i regattorna innan EM, men han kommer också, var så säkra. Claus Lindström går helt klart mot sitt bästa europamästerskap, nu 49a efter 4 seglingar och med riktigt bra rulle i sin nya Amoress. Thomas Enwall är en smygare, det vet vi och har gått ut lite lätt! Ändå ligger Thomas på en meriterande 26e plats. Bosse Jonsson i sin nya Amoress har ruggigt bra sula i kartongen, ligger på 18e plats. Själv har jag haft lite flyt! Med serien, efter 4 seglingar har jag placeringarna 1, 8, 6 och 12. Det ger efter två dagars segling en 7e plats i totalen av totalt 76 deltagare.

Nu är det dags för en sydsluttning och lite gröpe, för att snart plana ut i krossen för en god natts vila.

Vi hörs!

:-)

Brunte

 

Söndag 28/9 rapport

Vacker väder och ca 23 grader. När första start gick hade den sydliga vinden just kommit och det var stabil rigg 1 vind. I heat 1E seglade 98, 50 och 14. 98:an startade lysande och kunde hålla undan till en säker spik, A-heat nästa. SWE 50 lyckades efter en sämre start segla in på plats 6 och hamnade därmed i B. SWE 14 hade lite mer problem och hamnade i D. Tyvärr är internetanlsutningen så svag att det inte går att ladda upp bilder. SWE 43 lyckades bra i sitt heat och låg länge på andra plats efter BG, men halkade ner till 5:e i mål och seglar därmed i B nästa. Vidare så seglade 94 in i C heatet medan 52 och 118 hamnade i D och 59 i E.

Tyvärr så dog vinden sista 45 min så endast 7 st heat seglades under denna första em. Hotellet (ett Hostel) som vi bor på är nybyggt och fint. Vår största utmaning är att komma ihåg vad vi beställt till lunch resp middag nästa dag, stor förvirring följer när rätterna kommer in.

Lördag 27/9 rapport

Svenskarna har tränat bre under lördagen inför seglingstarten söndag em. Edgren och Grönvall drabbades av elektronikproblem som nu är lösta. Hanneke G har tagit bilder från den vackra seglingsplatsen Campione. Länk finns nedan:

https://plus.google.com/116701581080999681496/posts

 

På söndag går startskottet för årets IOM EM. Hela åtta stycken förväntansfulla svenskar står då på startlinjen: Brunnhage (98), Enwall (50), Jonsson (43), Edgren (94) Lindström (14), Holmberg (591), Lundqvist (118) och Grönvall (152).

Transport av 8 båtar och 8 riggboxar och alla Bosses verktyg och en massa reservdelar sker i en Hyundai buss med förarna SWE 591, 118 och 152 som startar torsdag morgon. Övriga tar ett mycket tidigt flyg fredag morgon. Fredag em och hela lördagen och söndag fm blir det träning och inmätning innan allvaret startar på söndag em. I första racet, som är ett seedningsrace fördelas alla 76 tävlande på 5 heat A-E, dvs ca 15 tävlande per heat. Resultat från race 1 är att de tre bästa i varje heat E tom A hamnar i 2A, de tre nästa i 2B etc. Dvs det är mycket viktigt med en bra start.

Vi bor ca 300 meter från seglingsplatsen i Campione del Garda. Googla på orten och titta på de vackra bilderna av den pyttelilla halvön med de branta bergen i bakgrunden. Vinden förändras normalt sett under dagen enligt ett förutbestämt mönster. Under förmiddagen blåser det nordligt och vid ca 13-tiden vänder vinden till sydlig under resten av dagen. Det syns tydligt via länken nedan.

Här finns länk till webkamera för aktuellt väder/vind.

Här finns länk till EM-hemsida för resultat och annat.

Troligen kommer bilder och kommentar också finnas på FB IOM SWE. Länk här.

Hälsningar / SWE 50

 

Joomla Template by Joomla51.com