- Är du inbiten kappseglare?
- Har du svårt att få tiden att räcka till?
- Är du en tävlingsmänniska?

Då är du en presumtiv radioseglare!

De tre påståendena förklarar varför många seglar radiostyrt.

Du får användning av dina kappseglingskunskaper och spänningen i en kappsegling med radiostyrd båt är minst lika stor som i storbåt. Men du lägger varken ner en förmögenhet eller alltför mycket av din tid på det. Inga helger på varvet, ingen upptagning, ingen sjösättning, du behöver inte heller gå nattvakt på båtklubben och driftskostnaden på en radiostyrd båt är knappt mätbar jämfört med en storbåt.

De flesta som seglar radiostyrt är kappseglare men det kan lika gärna vara någon som gillar att bygga flygplan som vill testa på en båt. Många bygger själva från grunden eller bara sätter ihop färdiga bitar. Det har hänt att hembyggda båtar vunnit SM och hållit sig konkurrenskraftiga många år efteråt.

Historiskt sett är de flesta i toppen på våra kappseglingar fd elitseglare eller snäppet därunder. Vi har allt från SM-vinnare i Flying Junior på 60-talet till Whitbreadvinnare på 90-talet bland de som toppar tävlingarna. En världsmästare i R2.4 hittar vi också bland våra medlemmar.
Men, det betyder inte att man måste vara elitseglare för att vara med, som i all annan kappsegling varierar nivån väldigt mycket mellan toppen och botten ibland.

Det anordnas också kappseglingar för seglare 60+, Masterseglingar. Här är tempot lite lugnare, vi träffas frampå förmiddagen en vardag, seglar ett par race och går sedan och äter lunch tillsammans och fortsätter senare att segla.

En begagnad IOM komplett med elektronik (servon, mottagare, sändare mm) kan man köpa från ca 5 000 kr. En ny kostar mer och priset beror på om man gör delar av hopsättningsarbetet själv. Priser på 14 000 upp till ca 25 000 kr finner man på nya båtar från svenska tillverkare. Ni finner länkar på dessa på denna hemsida.

För att segla en IOM behövs förutom själva båten skot-winch, styrservo och radiosändare, Du behöver minst två riggar med segel i olika storlekar. Denna utrustning ingår i prisuppskattningarna ovan.  Begagnade båtar till salu kan Du ofta hitta på hemsidan under fliken Forum. För att komma in behöver Du registrera Dig. Det gör du genom att skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och ange vilket användarnamn och lösenord du vill ha.

Du är välkommen till våra seglingar för att se och lyssna av!

SRSS är anslutet till Svenska Seglarförbundet vilket ger medlemmarna samma status som medlemmarna i alla andra båtklubbar anslutna till Svenska Seglarförbundet.

Även i det internationella seglarförbundet (ISAF) finns en sektion för radiostyrda båtar, ISAF-RSD (Radio Sailing Division) 

Joomla Template by Joomla51.com