Master

15 st.  seglare deltog i Mastercup 6,vid Saltsjö-Pir på tisdagen.

Vädret som förutspåddes var nord ca 5m/s. Det visade sig dock att varken vindriktning eller styrka kunde hålla sig i skinnet. Detta ledde till många omläggningar av banan och riggbyten, vilket gjorde att endast nio seglingar kunde genomföras.

Ett stort tack för den hjälp jag fick och ska nu vidareutbilda mig som seglingsledare.

Kilen 55:an

Resultat här

Efter lite överläggning med några erfarna IOM seglare den 1 aug. bestämde jag att seglingsplats skulle bli Mölna ”Näcksrosvägen” på Lidingö.

Tisdag morgon: Möte Varvet 08:30 med medhjälpare Lasse Engstedt och Brunte, beslöt vi tillsammans (efter noggrann analys av div. vädergudar) att det skulle bli bättre vindar på Gåshaga pir. Om detta var rätt val eller ej, har vi inget facit på.

Dagens segling kom igång som planerat 11:00. Trixiga vindar från lite olika håll,  gjorde de flesta seglingar till ett lotteri.

Bra stämning på bryggan, varm sol och trevlig samvaro.  

Stor tack för all hjälp!

Per, 77:an

Bilder som Lasse Engstedt tagit finns på FB

Resultat här

Välkomna till Master cup nr 5, tisdag den 2 augusti 2022

Seglingarna kommer troligen hållas på Lidingö, plats meddelas senast måndag kväll.
Skepparmöte 10:45, första start 11:00, ingen start efter 15:00. 

Startavgift 50:- .

Avbrott för lunch ca 12:30—13:00.

Anmälan via anmälningsfunktionen på srss.se. senast kl 18.00 måndag den 1 augusti.

Varmt välkomna alla ”batteriseglare”.

Per Olsson SWE 77 med medhjälpare

Tack alla härliga Masterseglare för några timmars fin segling på Järlasjön (vattenskidklubben) i Nacka. Även om jag inte seglade utan skötte bitarna runt omkring tillsammans med Lasse (seglingsintresserad granne) så njöt vi av dagen. Kul också att två återvändare kom till start, nämligen Odd Lindqvist 96 och  Lennart Tranback 11. Odd var uppe och nosade på toppen vid ett flertal tillfällen och Lennart  fick bättre och bättre snurr på sin båt under dagen.

I toppen fick vi se fin fajt mellan  Classe B 98 och Michael C 16. Efter femton seglingar skilde  bara en poäng till Michaels fördel. Trea blev Håkan Lundquist 118. Tyvärr fick Jocke A 101 haveri på sin båt  och missade de fyra sista seglingarna och blev till slut fyra. Vi fick också se Tommy Ruhmén 149 ha tätkänning i åttonde seglingen och var vid målgång fyra.

Måste också nämna starterna som oftast funkade bra. Som Lars Engstedt sagt vid flera tillfällen ”starta inte på ett utan på noll”. Kloka ord! Resultat här

Vi ses! Calle 100

Mastersegling 3, 24 maj 2022, Ålsten Bromma

När vindprognosen pekade på SO-vindar över dagen och Ålsten kunde erbjuda båt och inte minst sin då parallella ponton så fick det bli mitt val. Med Lasse E:s hjälp så var banan snabbt på plats. Utöver Ålstens utrustning så hade Håkan L några extra bojar från L-Ö, alltid bra att kunna lägga ut extra kryss- och startmärken. Härmed krävdes inga banjusteringar förutom att återplacera ett draggande märke (för lätt sänke).

Närmare bestämt 13 rorgängare anslöt och nu uppkom frågan om vilken rigg som skulle gälla. Merparten hade på förhand valt 2:an, vilket skulle visa sig rätt för dagen.

Med dessa förutsättningar så var vi igång och allt flöt på enligt plan. Efter 5 seglingar var det dags för paus och inmundigande av medtagen förskaffning på bryggan.
När vi var tillbaka på banan igen så tilltog vinden succesivt till uppåt 8-10 i byarna. Detta gav extra motion längs pontonen, särskilt på undanvindarna.

När man tittar lite i resultatet och summerar alla seglingar; så var många uppe och ”högg” i toppen – sju olika segrare. Där ibland Göran U som efter 2:a, 1:a och 1:a valde att avbryta för externt möte. Hur hade det kunnat slutat om inte....

Slutresultat: Stort grattis till Micke, Claus och Jocke – 1:a, 2:a och 3:a.

Slutligen vill jag rikta ett tack till Lasse E och Håkan L för all assistans.

Högt och fort!

Stefan (SWE 180)

Resultat här

Lars E kommentar:
Fantastiska seglingsförhållanden. Vind utmed pontonen, man var nära till båtarna. Sol, varmt även i den kraftiga vinden. Så småningom byggde det upp en hel del sjö. Fostrande!
En shortsklädd viking syntes på bryggan, sommaren är snart här!
Med rätt vindriktning (NV eller SO) är Ålstens BS en utmärkt seglingsplats med bra infrastruktur, snurrebåt, bojar, märken, startmaskin mm. Bra parkeringsplatser.

Välkomna tillbaka!

Master Cup no 2 genomfördes hos Ålstens Båtsällskap. Platsen valdes med hänsyn på vindriktning och styrka. Prognosen var att vi skulle få NV vind, 5 m/s och upp till 11 m/s i byarna.

15 seglare möte upp så det blev naturligt att vi seglade enligt ”tyska modelen”, dvs 10 båtar på
vattnet och övriga kunde administrera start och målgång. 

IOM Masters nr 1 år 2022 vid Vattenskidklubben i Nacka.

Hela 16 anmälda men bara 8 kom till start men orsaken till detta var att när man vaknade på morgonen så var det en tum snö på marken och minus 2 grader samt hård vind. Vädret blev snart någon grad varmare och vi kunde starta klockan 11, med rigg 2 under alla 12 seglingar. Stundtals kom det riktiga byar som gjorde det svårseglat främst på länsen där en del dykningar förekom som visade att vi definitivt hade valt rätt rigg.
Man kunde notera att detta var en av de första seglingarna för året för några av oss var en aning ringrostiga. Främst märktes det vid första kryssmärket som antagligen också låg lite för långt bort. Fler rundade innanför bojen och fick runda om och vid allt för många tillfällen blev det småkrockar och båtar som fastnade på bojen.

MC- säsongen är härmed avklarad och lyckligtvis kunde vi genomföra alla åtta planerade seglingar till skillnad från förra årets kraftigt nedbantade version.

Detta år har vi seglat runtomkring i Stockholm och som vanligt haft trevligt tillsammans. Kul att det dyker upp seglare som vi inte sett till tidigare.

Grattis till Bosse J. som knep totalsegern med 9 poäng bara en pinne före Jocke A.

Sammandrag här

Nu vilar vi oss i form och ses redan 5 april nästa år.

Keep sailing!

Claes Liljeson

MC 8 211012

Denna tisdag seglades det vid Saltsjö Pir med tolv seglingssugna som var jätteladdade inför sista omgången för i år.

exakt på utsatt tid gick första varningssignalen med åtta båtar på linjen. Vi använde oss av den tyska modellen som innebär att man delar upp i tre grupper varav två grupper seglar.

De som vilar tar då på sig kontoret med startdomare, banändringar, målprotokoll samt observerar att alla rundar i god ordning. Se mer under resultat.

Den sedvanliga lunchen intogs dels på Restaurang Saltsjö Pir dels, av några längst ut på piren.

Vinden var som alltid nyckfull med en huvudsaklig vindriktning NNO  2-5msek men svängde ställvis ordentligt. Vi fick avbryta en segling då alla nådde toppmärket utan att slå.

Vädret: 10-12+ och inget regn

Femton seglingar hann vi med så alla fick tio seglingar i ryggen när klockan slog tre.

Tack för all hjälp och glada tillrop.

Resultat här

Claes Liljeson

Joomla Template by Joomla51.com