Master

 

Saltsjö Pir, Lennart N & Micke C med Lunchmackan

Foton Lars Engstedt

 

Härmed inbjudes till säsongsfinal Master Cup 2020 för IOM tisdag den 13 oktober. Ställningen efter tre genomförda MC:s är den att Jocke redan vunnit. Mer rafflande är att det finns många om silvret.
Tider: skepparmöte 1100, ingen start före 1115 och ingen efter 1500. Tolv seglingar planerade. De som inte vill gå på restaurang och äta medtager egen lunch.

Seglingsplats är Saltsjö Pir i Fisksätra.

Resultat här

Kul att hela femton gubbs kom till Saltsjö Pir för att göra upp om placeringarna i Master Cup 2020.

Master Cup nr 3 den 29 september 2020

Elva man hade anmält sig till Master Cup 3 som seglades vid Måsungen i Saltsjö-Duvnäs där det normalt finns en flytbrygga som lämpar sig för radiosegling i sydliga vindar. Bryggan såg ut att ha tappat lite flytkraft så mot bakgrund till bryggans status och Coronaläget så beslöt vi att dela upp oss i grupper och segla enligt tyska metoden. Grupp 1 mot grupp 2, sedan grupp 1 mot grupp 3 och därefter grupp 2 mot grupp3. Det innebar att det alltid fanns minst 3 lediga gubbar som kunde kontrollera startlinjen och föra protokoll vid målgång.

Ett dygn innan seglingen var prognosen ”ingen vind från alla håll” men den höll inte utan ändrades till sydlig vind 1—2 m/s. Vid 10 tiden när vi kom ner till Måsungen var det regn och dis och ingen vind men när banan var lagd så upphörde regnet och en lätt vind från syd kom in och den höll tills vi genomfört 12 seglingar och alla gubbar hade då deltagit i 8 seglingar var. Två seglingar av dessa fick räknas bort i resultatet som finns nedan.

Några av seglarna hade medverkat vid SM i Nynäshamn under föregående helg och där avverkat 13-tusen steg per dag på den långa betongbryggan. Denna träning visade sig ge resultat för dagens masters så dessa seglare belade de första 4 platserna. 

Stämningen var god på bryggan och jag tror att samtliga vill vara med på ytterligare mastersseglingar i framtiden, egentligen är det ju mest nöjet att få segla med masters och inte så viktigt med resultatet. Tack till alla medhjälpare som skrev protokoll och bar och pumpade gummijollar och bojar och sänken och la ut banor och drog igång snurror.

 Bilder finns på Facebook IOMSWE.

Tack alla deltagare från SWE28

Plats Namn Segelnr Båttyp   Resultatserie per båt       Brutto Netto
                             
1 Jocke Ahmeln SWE 101 Kantun 2   1 1 3 1 4 1 1 1 13 6
2 Bosse Jonsson SWE 43 Amarone   1 3 1 6 2 1 1 2 17 8
3 Hans Funke SWE 28 BP   2 2 2 1 1 2 5 3 18 10
4 Thomas Gross SWE 06 P3   6 2 2 2 3 4 4 3 26 16
5 Claes Liljeson SWE 97 BP   6 4 3 6 5 3 3 2 32 20
6 Bo Ahlström SWE 64 Amoress   3 3 4 3 6 5 4 5 33 22
7 Lennart Noren SWE 125 Norlin   5 6 6 4 4 6 2 4 37 25
8 Lars Ericson SWE 49 P4   5 5 7 7 5 2 5 6 42 28
9 Johan Kihlström SWE 62 Norlin   4 7 5 5 3 7 6 6 43 29
10 Calle Pettersson SWE 100 Norlin   4 7 4 5 DNS DNS DNS DNS 56 38
11 Per Hedlund SWE 33 Amoress   7 8 7 8 7 6 DNS DNS 61 43

Seglingsplats var Näckrosvägen i Mölna, Lidingö

Stort tack för alla Master seglare med mycket skiftande Väder. Men som vanligt var Jocke Ameln och Bosse Jonsson som visade var skåpet skulle stå. Jocke blev en värdig mästare. Stort tack till mina seglarvänner som hjälpte mig med bansättning, mm.
Speciellt tack till Lasse E. o Håkan L.

Ryggen

Resultat här

Årets första Mastersegling (seglingen den 4 augusti sköts fram till den 18 augusti) seglades vid Ålstens Båtsällskaps långa pontonbrygga. Seglingsplatsen valdes p.g.a. YR´s prognos om svag SO-vind. Tyvärr slog prognosen fel och vinden stabiliserades vid 12 tiden till SV. Dvs. i stort sett vinkelrätt mot pontonbryggan. Startlinjen lades nästan parallellt med ponton och kryssmärkena ca 70 m rakt ut från bryggan. Vi seglade banan tre varv med länsmålgång. Nio seglingar genomfördes och överst på pallen hamnade Jocke långt före 2:an och 3:an Claus/214 och Lasse/29.

Trots det fina vädret blev stämningen inte alls på topp som stundtals blev infekterad p.g.a. tjafs mellan några seglare som inte kunde hålla humöret i styr.


Lasse/29 och Lasse/49 tackar alla deltagare för goda insatser.

Resultat här

Mastersegling 8, 15 oktober 2019, Ålsten Bromma

Vid val av seglingsplats önskade vi komma ifrån sjögräset i möjligaste mån, härav lutade det åt Mälaren. Vindprognosen pekade på svaga ostliga vindar. Med detta ville vi trots allt försöka med Ålsten (sydost mer idealiskt). Härtill finns möjlighet att promenera längs pontonerna och samtidigt följa och komma närmare båtarna.

När jag anlände på morgonen var det inte mycket vind att tala om – till och med svårt att bestämma var den kom ifrån – bara att försöka.

Vi var ett stort antal anmälda och startande denna finaldag (14 skeppare), härtill var ”Korken” anmäld och på plats, dock utan flytetyg. Han erbjöd sig direkt att hjälpa till med starterna och protokoll. Detta var till största hjälp – vi slapp rullande domare och alla fick mesta möjliga segling.

Känslan av att det kunde bli lite lotteriaktigt denna dag – då infann sig idén att införskaffa några ”Trisslotter” att premiera och lotta ut till deltagarna.

Med dessa förutsättningar och ett kort skepparmöte så var vi igång punktligt (11.00).

Resultat här

Preliminär sammanställning efter 8 seglingar här

Nio glada garcôns dök upp vid Ekudden för att slåss om värdefulla Masterpoäng.
Solen sken och en nordan på 3-4m inramade den härliga höstdagen.
Starten kl 1100 försenades en stund då vinden fick för sig att ändra riktning med banändring som följd.
Fem seglingar hann vi med innan den efterlängtade lunchen väntade hos Greken i centrum.
Mätta och om möjligt ännu gladare återgick vi till jobbet där vinden hade ökat och befanns tidvis vara rätt byig. Vi praktiserade sb-rundningar de sista sju seglingarna vilket en del hade glömt att träna på.
Tolv seglingar avverkade 14.59 och slaget var över.
Stort tack till Korken som avstod segling till förmån för sekretariatet på eftermiddagen.

Claes Liljeson

Resultat här

 

För första gången saknades en ansvarig arrangör för Master Cup men några av de anmälda tog på sig arrangörskapet och beslöt kvällen innan per telefon att seglingarna skulle hållas vid AGA-bryggan på Lidingö. Sydlig vind hade utlovats så vi borde kunna segla med vinden tvärs bryggan. Verkligheten visade sig vara lite annorlunda, då den lilla vinden blåste rakt in mot bryggan. Bosse J och Lars E hade hämtat jolle, motor, bojar, tampar, sänken, motvikter och startmaskin och de fick därför äran att lägga en bana. 

Solen sken med full styrka, temperaturen var +25 och vinden var svag så vi beslöt att ta skepparmöte med fika vid det närbelägna Dalenum Glassbar & Café och några passade även på att inköpa en bägare Rättviksglass. 

Åter på bryggan insåg vi att vinden vridit ytterligare på väst så totalt 6 bojar lades som alternativa lovartsmärken och startlinjen justerades. Banan blev väldigt kort men i den svaga vinden var det perfekt, för i den vinden blev det långt mellan första och sista båt, vilket också förstärktes av rikligt med sjögräs som fastnade på fenor och roder utan någon som helst rättvis fördelning.  

Efter 3 genomförda seglingar hölls kort paus för trimning och dryck och efter ytterligare 3 avbröts för lunch på närliggande restaurang Villan där man serverade pocherad torsk med brynt dill- och matjessmör samt kokt potatis.

Efter lunch var vinden än lättare med stora vindhål i banan, vilket ofta händer när man står på en lovartskust i lättvind, dvs vinden stigen innan den når fram till kusten.

Totalt hann vi med 12 seglingar innan kl 15. Trots vindhål och knapp styrfart var det två gubbar (Brunte och Bosse J) som höll en klass för sig och lämnade oss andra till att vara statister. Glädjande var att Bosse A som är nykomling i klassen höll en så hög standard att vi på stående fot utnämnde honom till årets Rocky bland Masters.

Bilder finns på IOMSWE. Resultat finns här.

Tack alla deltagare från SWE28

Det är dags för MC 6.

Vi har f.n. ingen arrangör så hugade seglare ombeds kontakta Ordf Claes Liljeson och komma överens om detaljerna.

Lars E/49an är ute på nordatlantkryssning till Färöarna och Island.
Brunte seglar i Kroatien, stort manfall således.

Seglingsplats AGA-BRYGGAN Lidingö första start 11.00

 

Välkomna

Hälsar SRSS styrelse

Då var så undertecknads premiär som arrangör av Masters genomförd. Som seglingsplats valdes Gåshaga då det var sjögräsfritt där vid seglingen före och nära till restaurang. Men väderprognosen var allt annat än lovande, svag vind, skurar och kallt. Inget som vi äldre gentlemän gillar, så jag vart inte direkt förvånad när jag var helt ensam när jag anlände vid niotiden.

Vid halv tio så föll ett stilla regn och vattenytan var spegelblank och jag var fortfarande ensam! Jag började så smått oroa mig för att behöva ställa in.

Men strax därefter dök Jocke Ameln upp, regnet upphörde och en svag nordostlig vind började sprida sig över vattnet. När sedan solen tittade fram lite grand så dök resten av seglarna  upp, men vinden dog ut ungefär lika snabbt som seglarna anlände, diger väntan och några banomläggningar senare så bestämde vi att äta lunch innan vi började segla.

Ett beslut som visade sig vara klokt, mätta i magen och seglingssugna kunde vi se att vinden så smått kommit åter och att det var fullt seglingsbart. Dessvärre så kunde vi även notera att det var ganska mycket sjögräs i vattnet.

Efter tre seglingar var det dags för kaffe och vi kunde konstatera att gudarna stod på Bruntes sida, tre spikar och inget sjögräs för hans del. Undertecknad hade en 10 meters ledning på målrakan när det slog tvärstopp, något som fler skulle få smaka på under dagen.

Jag vet inte om Brunte hädade eller sade något dumt under fikat, för gudarna bestämde sig för att flytta över turen från Brunte till mig, jag vann resterande fem seglingar med mer tur än skicklighet. Så för första gången på mycket länge hade vi bara två delsegrare och topp två var därmed ganska klara. Men på platserna bakom var det tätt, Håkan L trea på 25 poäng med Bosse ”Långryggen” fyra på samma poäng, väldigt starkt av en nybörjare i klassen. Bara en poäng efter var Lasse Engstedt på 26 poäng. Resterande hade diverse problem med sjögräs och teknik, så vi behöver nog inte orda mer om det

Det var trist med sjögräset, men i övrigt så vart det en skapligt solig och trevlig dag på bryggan

 /Bosse

Resultat här

Sammanställning Master Cup efter 4 seglingar här

Lasse/49an

Joomla Template by Joomla51.com