Resultat

Den 14 januari 2018 seglades Vintercup 4 vid Skärsätra Båtklubb på Lidingö. SRSS har där tillgång till en klubbstuga, förvaringsskåp och en trissjolle som följebåt. Klubben har en brygga i T-form där man med fördel kan segla i alla vindar utom i nordostlig riktning.

Åtta seglare kom till start i en sydlig vind mellan 2-4 m/s och temperatur straxt över nollan. Tolv seglingar genomfördes och det var en bra träning för oss som var med. Det var lite trångt på bryggan eftersom vi 8 seglare skulle stå på en bryggnock där det även låg fullt med vinterförvarade Y-bommar. Fem man hade fri sikt och bakomvarande fick glutta fram mellan de främre gubbarna. Detta orsakade att undertecknad från babord lyckades pricka Håkans länsande styrbordsbåt och vi fastnade ihop så illa att Håkan fick ett djupt märke på fenan och ett förstag som gick av och fula märken i storseglet.

Vintercup 3 samlade 10 taggade farbröder under fantastiskt fina förhållenden vid Ekudden. Solen visade sig emellanåt och med några plusgrader var detta perfekta förutsättningar. Vinden pendlade kring syd och ca 2-4 m/s. Det fanns flera alternativ vinnarspår på banan så ingen ledare kunde vara säker. Rullande domarsystemet fungerade utmärkt och med god stämning på bryggan var detta en härlig finalsegling för året 2017. Resultat finns här.

Ställningen i Vintercupen efter de 3 första vinterseglingarna finns här.

Och slutställningen av Sommarcupen 2017 (dvs Vår- och Höstcup sammanslaget) finns här. Stort grattis till BJ SWE 43! 

Hälsningar SRSS Styrelse

Höstruset som innehöll segling i heat och regelkurs startade tidig morgon hos Brunte, som generöst ställt upp med lokal. Nitton morgonpigga och förväntansfulla entusiaster mötte upp och lyssnade till Claes Lundin, regelexpert och domare som inledde dagens övningar med att gå igenom och förklarade regler som gäller ett antal olika situationer. Diskussioner, frågor och svar, flödade friskt bland deltagarna under den två timmar långa teoridelen.

Efter avslutad teori begav sig seglarna den 4 km korta sträckan till Mölna, som var seglingsplatsen för dagen. Märken droppades i plurret med hjälp av Brunte och Per Julius och banan var snabbt på plats. Samtidigt förbereddes med hög frenesi båtarna till start. Molnen som låg täta löstes upp redan efter några seglade heat. Solen sken därefter resten av dagen från en klarblå himmel.

Den svaga 1-4 m/s pålandsvinden växlade vilket bidrog till att vi fick se relativt många upp- och ner-seglingar trots den relativt korta banan som seglades två varv. Inför varje nytt heat låg båtarna i vattnet så bandaren kunde tryckas igång när sista båt i pågående heat passerade linjen. Detta bidrog b.l.a till att heat efter heat flöt på och att totalt 24 heat seglades under den vackra novembersöndagen.

Dagen före utlovades sol och blå himmel men så blev det inte….

Länk till Claus Lindström film.

12 väl påpälsade seglare och undertecknad möttes istället av en gråmulen dyster himmel med västlig vind c:a 1-4 m/s. Seglingsplats var Näckrosvägen på Lidingö och det visade sig att vinden gärna kom lite från land, alltså byigt och med snabba skiften. Det ledde till spännande seglingar där vägvalet var oförutsägbart och väldigt nervpirrande!

Vi fick lägga om märken då och då och på slutet hade vi fyra kryssmärken att välja på. Vi hann med totalt 16 seglingar mellan 10:30 och 15:00.

Vi gladdes särskilt åt att åter välkomna Magnus Woxen i IOM-kretsen och han påminde oss om att det går lika bra att segla med en äldre båt …. om man seglar bra… Och det gjorde Magnus som slutade 3:a slagen av 2:n Fredrik Edgren och dagen segrare Thomas Enwall, alla på samma nettoscore, 42 poäng. HELT OTROLIGT!

Ranking nr 7 genomfördes vid Gåshaga pir under relativt stabila förhållanden; Uppehåll, stabil vindriktning från ost (inga banändringar gjordes!), växlande vindstryrka 2-6 m/s (vissa seglade med rigg 1 och andra med rigg 2, och vinnaren växlade mellan rigg 1 och 2), gropig och svårseglad sjö.

Många seglare var med i toppen och kampen var hård om toppplaceringarna och som resultatet visar blev det ett ytterst jämnt resultat mellan de 5 främsta placeringarna. Stort Grattis till dagens vinnare som var Claus Lindström, SWE 14 mycket tätt följd av Jonas Magnusson, SWE 80 och Bosse Jonsson, SWE 43. 

Resultat finns här. Uppdaterad rankinglista finns här.

Hälsningar / Thomas Enwall och medhjälpare

10 tappra seglare möttes för att segla ranking 6. På morgonen såg det riktigt bra ut sol lite vind utmed pontonen vid lidingövarvet. Just före start blev det ett vindvrid, banan fick läggas om. För dagen sköttes banläggningen av Micke och Jonas på bästa sett. Seglingarna startade något försenad. Vinden ökade och de genomfördes 9 seglingar före lunch. Pizza levererades som srss stod för. Innan dagen var slut hann vi genomföra 16 seglingar.

Efter en tight fajt stod Bosse som segrare. Grattis Bosse! Plats 2: Brunte, plats 3: Thomas. Tack till alla som hjälpte till att genomföra denna segling. Vi vill att fler kommer och deltar även på rankingseglingarna då vi har riktigt kul ihop. Resultat finns här. Aktuell ranking finns här. Slutställning Vårcup och aktuell ställning Höstcup.

Hälsningar / Tom Olson och medhjälpare

IOM SM 2017 arrangerades av Stenungsund Segelsällskap och gick av stapeln 15-17 september. Grattis till Svensk Mästare 2017: Jocke Holmberg. Mer information finns här. Resultat finns här.

Prognosen för dagens segling visade på sommarvärme, västlig vind från fyra till sju sekundmeter med byar upp till tolv och ett härligt gäng med seglingssugna ”gubbar”. Prognosen stämde till hundra procent!

Seglingsplats: Näckrosvägen, Lidingö.

Raceupplägg: Fleetsegling, kort bana för trevarvsrace, rullande icke seglande domare, en struken segling för vart fjärde race, gemensamt riggbyte och ett tempo av tre seglingar och sedan en kort paus för ”fria aktiviteter”, lunch efter sex genomförda race.

Ranking 3 bjöd på strålande sol och en frisk men något kylig vind. Kanske var det vädret som hade lockat hela 20 seglare, varibland flera både nya och nygamla ansikten kunde ses. Riktigt kul att se lite återväxt i gänget.

Prognoserna, vi kollade flera, hade sagt nordostlig vind. Även fast spridningen var stor så låg alla mellan nord och ost och med den prognosen så ansåg vi att Ekudden borde vara bättre än Gåshaga, tyvärr så låg vinden mer på nordväst och drog lite över land och det skapade kraftiga vindskiften mest hela tiden. Dessutom så var det fullt med skit i vattnet, ovanligt så här tidigt på säsongen.

Joomla Template by Joomla51.com