Resultat

Då har vi klarat av även Rankingsegling 6. Hela 15 seglare hade samlats denna dag som förutspåddes bli en ganska gråtrist höstdag med lätt bris från N - NV stadigt hela dagen. Men inte blev det så inte, vädret vart mycket bättre och vinden betydligt sämre!

Den stadiga brisen från NV ersattes av en mycket svag vind från V och däromkring, så även om solskenet var riktigt varmt och skönt så bedömdes inte Gåshaga kunna ge en bana värd en rankingsegling. Sagt och gjort, vi flyttade oss till nästa hamn 500 meter norrut. Denna pir har en mer västlig orientering och ger möjlighet att gå utefter hela banan, om vinden hade legat runt NV vill säga. Det ville den inte!

Inför söndagens klubbsegling rådde det lite förvirring kring avsaknaden av seglingsvärd men under lördagskvällen klarnade det och om än lite sent lades val av seglingsplats ut: Gåshaga, Lidingö, en av de få platserna som passar vid nordlig vind. Prognosen utlovade N-NO svag till måttlig vind…. Och så blev det.

8 seglare mötte upp i Gåshaga i avslappnad och glad stämning, skönt väder och svag nordostlig vind alla med A-riggen hela dagen.

I början lade vi banan på insidan med länsmärket i hamnöppningen men när vinden vred mot nord flyttade vi banan till utsidan så att länsmärket låg mot ångbåtsbryggan. Vinden vred lite hit och dit och ibland låg banan snett men de församlade föredrog att segla istället för att oavbrutet korrigera banan. Vindvriden gjorde att spänningen ökade och det var inte alltid självklart vilken väg som var den bästa. Det innebar också att många fick glädjas åt heatsegrar.

Istället kunde vi gratulera oss alla till ett strålande funktionärsarbete, alla hjälpte verkligen till och seglingarna genomfördes smidigt.

Tack alla som bidrog till en trevlig dag!

Hälsar Claus

Dagens segrare: Claus L, Bosse J och Claes B. Grattis till vinnarna!

Resultat här

Klubbsegling 8 genomfördes vid Gåshaga piren. Platsen valdes med hänsyn till vindriktning. Prognosen från SMHI var att vi skulle få SO vind, 3-4 m/s till kl 11.00 vilket stämde. 11 seglare hade anmält sig men Jocke Ameln fick kasta in handduken redan före första seglingen, pga skotservo problem! Jocke var vänlig och blev kvar och hjälpte till med att administrera start och målgång de första 8 seglingarna.

Lite text för den som önskar fördjupa sig. Ranking IOM 28 aug Vadstena
 
Jag tror samtliga anmälda kikade några gånger extra i väderappar både kvällen innan regattadagen och även tidigt på morgonen, vilket busväder!
 
Det är skönt att alla apparna hade fel - det var lite regn och lite mindre vind till att börja med, A riggarna åkte på och vi avverkade de 4 första racen med största riggen, någon-några seglade B rigg och det gick bättre och bättre för de mindre riggarna. I den planerade 10 minuterspausen försvann de stora riggarna och alla seglade B - rätt beslut, puffar uppåt 10-11m/s skulle jag gissa.

Här följer rapport från en fantastisk helg ute på Bruntes landställe på Storö där det för 4e året i rad skulle arrangeras RC segling i form av Peter Norlin Memorial.

Samling lördag fm för träningsseglingar från 11.00 denna dag för att försöka tämja tämligen svara luriga vridvilliga vindar. Till hjälp denna helg fick seglarna ha sitt styrområde ombord på Bruntes Island Reacher, en 34 fots motorbåt med fina ytor för seglarna. I och med detta kunde vi lägga banan ute på fladen och därmed renare vindar och mindre sjögräs.

Vi seglade denna gången ute vid Ellvik på Lidingön. Väderleksrapporten talade om en västlig vind på 4-5 m/s och lite mer i byarna. Det visade sig vara i underkant, vi fick vsv med byvindar upp till ca 10 m/s. Vid sena eftermiddagen avtog vinden, och ett antal ekipage bytte från B till A rigg.

12 st . var anmälda och 12 st. kom, men inte alla var de anmälda. Vi fick genomfört 18 delseglingar, bravo! En hel del små incidenter men i stort sätt uppförde sig all väl. Totalt en tjuvstart på hela dagen, och den kom först i sista seglingen, bra gjort och bra startlinje!

Jonas Samson seglade denna gången bäst och vann med hela 9 nettopoäng före vårens komet Micke Carlberger och efter honom den ”gamle räven” Thomas Enwall!

Tack för all hjälp, Carlberger, Brunnhage, Enwall, Ruhmén för att nämna några.

Trevlig Sommar önskar.   Resultat finns här.  Aktuell rankinglista finns på Resultatsidan.

Seglarhälsningar / 101:an Jocke

Vindprognosen sade 3-6 m/s från N-NV fram till sena eftermiddagen, därefter skulle den kunna vrida till N-NO. I sådana vindar är ju Askrike pir utmärkt att segla ifrån, man har ju dels solen i ryggen och kommer nära båtarna, inte för att solen verkade bli något problem denna dag.

Hela 14 seglare dök upp denna kulna dag, 13 IOM och dagen till ära en Marblehead med Lasse Andrén vid rodret. Det var kul att se hur mäktigt och kraftfullt den större båten gick, men fartskillnaden var mycket liten, vilket fick några av de övertända IOM seglarna att mutra om störd vind. Och med tanke på hur tätt det var i fältet, så behövdes det inte mycket för att tappa en placering. Hela 12 seglingar med bullfika emellan hann vi med innan vinden till slut dog ut.

Referat från Rankingregatta # 3, Askrikeviken uti norra Lidingö / 2022-05-08

Så var stunden kommen för mig att arrangera min del i årets rankingserie. Sol och vindar från NV var utlovade. Vindstyrkan kom att variera riktigt ordentligt så alla fick träna på att öka takten på riggbyte.

Snabbast är nog fortfarande seglarlegenden Gurra Krantz som gjorde ett gästspel höst / vinter 2009 om jag minns rätt. Tyvärr blev isläget lite väl prekärt och så mkt segling blev det inte, men Gurra fanns sig väl. En kväll ringde Gurra å frågade hur lång tid skall ett riggbyte få ta? Jag hade väl inte ngt riktigt bra svar… men Gurra sa att ha som terapi höll på att förkovra sig i just riggbyte. Nu var han nere på 50 sekunder från rig A till rig B. Så träna på…

Hej!

Idag mötte 15 seglare upp till klubbsegling vid Ekudden (Djursholm) och vindprognosen indikerade NNO 5-10 m/s. Väl på plats beslöts att lägga banan längs med pontonbryggan i Sveaviken istället för som planerat vid ångbåtsbryggan då vi fick höra att passbåten nyligen klagat på hur våra bojar låg när vi seglat vid ångbåtsbryggan. Innan vi började segla ökade vinden och eftersom vi seglade delvis i vindskugga blev det riktigt buskigt och det är nog sant att påstå att vinden pendlade mellan 1-12 m/s och kraftiga kast i vindriktningen som extra krydda.

Vi började på utsatt tid kl. 11.15 med att segla enligt den tyska modellen med tre grupper och alltså 10 båtar i varje heat. Efter 3 heat lade vi om banan  och övergick till fleetsegling eftersom att flera redan avbrutit av olika anledningar.

Joomla Template by Joomla51.com