Så var då vintercup 6 avklarad och därmed med alla de sex planerade regattorna genomförda! Glädjande var att se så många seglare, 21 anmälda och alla 21 på plats!

På grund av det mycket osäkra isläget på lördagen, det låg is både vid Norrmälarstrand och överallt runt Lidingö, så valdes Nacka Strand då det var både isfritt och hade en hög och bra strandriktning för den förväntade sydvästliga vinden.

När vi började lägga banan insåg vi varför det var så isfritt, det var väldigt stark ström. Detta ihop med ett djup på över 20 meter vid alla märken betydde att banläggningen vart mycket svår. Dels behövde vi skarva all linor och dels så drog strömmen märkena att ligga en bra bit ifrån platsen där sänket släppts. Men den tålmodiga skaran seglare stod ut med både försenad start och en oanvändbar gate efter länsen. Undertecknad ber om ursäkt för bägge delarna då det var jag som underskattade tidsåtgången för att få till det. Lyckligtvis så hade jag Johan och Thomas som hjälpte till med gruppindelning för ”tyska varianten” av heatsegling med listor för både heatindelning och domare.

När väl seglingarna startade så visade sig banan mycket svårseglad. Motströmmen på kryssen gjorde att det var mycket lönsamt att gå in mot land för att söka svagare ström men då vinden kom från än den ena än den andra sidan av ön sydväst om oss, eller inte blåste alls, så visade sig detta vara rena tombolan som drabbade många av oss, inte bara mig som ofta ställer till det, utan även rävar som Jimmy fick se sig passerad av ett tiotal båtar bara för att han låg någon enstaka meter för långt in, själv gick jag från en första till en nionde plats på bara en halv målkryss. Nytt ”rekord” för min del.

Motströmmen ställde även till det vid starterna och lovartsmärket då båtarna ofta kom in för kort och knappt låg upp till startlinjen eller lovartsmärket med rejält trassliga situationer som följd och många nitlotter även där.

Men som alltid så har vi lite sämre seglare ”mer otur” än rävarna, så vi fick som vanligt se hur rutin och kunskap bemästrade svårigheterna bäst, med ett undantag Anders Pers! Han var ständigt med i toppen och slutade på en mycket stark tredje plats, dessutom i premiären med en direktimporterad Kroatisk båt!

Dock var dagens verklige suverän Thomas Enwall, som hade en makalös serie under de rådande förhållandena. Detta dagen efter en fest, var den alkoholfri eller? Starkt seglade även Jimmy som trots ovanligt mycket otur ändå bärgade en andra plats.

Vintercupen som helhet vanns av Brunte Brunnhage som tog hem totalen med 2 poängs marginal till dagens vinnare Thomas, inga överraskningar där. Tredjeplatsen, 11 poäng efter tätduon, lyckades undertecknad själv knipa före Claus, enbart för att Claus inte kunde vara med på Vintercup 1. Så flitigt deltagande hjälper.

Redan 11 mars så ses vi igen för första Vårcupen, låter bra mycket trevligare än Vintercup tycker jag.

Stort tack till dotter Emma som skötte den ”tyska modellen” föredömligt och som även fotograferade flitigt, bilder kommer inom kort.

Resultat finns här. Foto ovan och film av Johan Tuvstedt.

Hälsar / Bosse Jonsson (SWE 43) och medhjälpare

Joomla Template by Joomla51.com