I riktigt varmt och skönt sensommarväder kunde den på grund av sjögräs uppskjutna rankingsegling nummer fem äntligen genomföras. Vädret var som sagt riktigt behagligt, runt 18 grader i luften och 3-5 m/s sydlig till sydvästlig vind. Seglingsplats var Ekudden i Djursholm.

Som så ofta under båtupptagningshelgerna så var det klent med anslutningen till regattan, endast 12 båtar. Inte vart det bättre av att tre båtar dessutom gick sönder ganska omgående, Thomas Enwall med ett rejält brunnet styrservo, Fredrik Edgren med en RMG som plötsligt ville programmeras i stället för att skota segel och Thomas Tarps Kantun som visade sig ha en lite klen infästning av vanten.

 

Man skulle kunna tro att de nio kvarvarande seglarna skulle vara för få för att trassla till det, speciellt som banan lades för att maximera längden på första kryssen. Men vinden ville annat, de snabba och kraftiga vriden straffade obarmhärtigt de seglare som slagit till styrbords lite väl tidigt och många var försöken att hinna med ett kort babordsslag just innan märket. Men resultaten av dessa försök var i allmänhet det vanliga, man "hann nästan" före styrbordsbåtarna och skapade tumult vid toppmärket. De många vriden gjorde att många olika båtar var uppe i täten, åtminstone för en stund. Helt klart är att väldigt många hade fått en mycket bättre slutplacering om de bara tagit sig upp ett par meter längre åt höger inför rundningen av första toppmärket och fritt kunnat glida ovanför kaoset.

Men när dagen led mot sitt slut och sexton seglingar klarats av så var det Jocke Ameln som bäst klarat av de kluriga vägvalen, detta trots att han både hade flera tjuvstarter och blev oskyldigt intrasslad i andra båtar. Hård och rättvis startdomare tillika funktionär var Anna Strömbäck, en duktig Optimistkappseglare som vi nog kommer kunna få som funktionär fler gånger.

Resultat finns här.

Hälsningar / Bosse Jonsson SWE 43 + Anna Strömbäck

 

Joomla Template by Joomla51.com