Man kunde tydligt se att de som varit med på träningslägret ”Pre Worlds” i Kroatien hade lärt sig en hel del. Redan i första racet gjorde Per Olsson en kanonstart och ryckte sedan ifrån fältet på ett sätt han aldrig gjort förut och vann racet med marginal. Stort grattis där!

Sedan fortsatte det i samma anda, hela sju olika segrare i ett fält på 13 IOM’er och genomgående  väldigt små avstånd och täta fighter.

Förutom de som varit hos mäster Svonko i Kroatien så var ”Norrortsgänget” väldigt stolta över hur deras träningar på Ekudden burit frukt. Micke, Nypis och Tarpen var ständigt med uppe i täten.

Resultatet vart att Micke vann på fina 17 pinnar och två spikar, det var jämnheten som avgjorde. Claus som börjar få fin fart i nya K2’an, hade också 2 spikar men med ett misstag mer än Micke var han tvåa på 24 pinnar. Därefter kom Hans Nypis Nyström på 30 pinnar och även hann med två spikar! Följd av Brunte bara en pinne efter och 31 pinnar, men bara en spik. Ytterligare bara en pinne bakom på 6’e plats kom Tarpen med 32 poäng, men med 3 spikar! Ett misstag mindre så......

Från sjunde och nedåt var det bara aningen större avstånd, så alla fick nog sin beskärda del av spännande och täta fighter.

Starterna skötte seglarna exemplariskt och bara tre individuella tjuvstarter på 156 individuella starter är otroligt bra. Eftersom vi körde fleet racing så försökte vi lägga startlinjen långt ner erfter piren och kryssmärket så långt upp vi vågade, allt för att få både god sikt och separation mellan båtarna. ”Dessvärre” så är ju båtfarten nu så jämn i klassen att det inte vart någon vidare separation mellan båtarna innan toppmärket, så, vist, det vart en del kalabalik däruppe. Men mindre än vad jag hade väntat mig och många som kom upp för babords föll av i tid för att leta lucka längre bak i stället för att bara braka in och skapa kaos, kan vi fortsätta den trenden så kommer det bli riktigt kul det här.

Som arrangör utan egen båt så kunde jag ägna lite mer tid åt andras båtar och jag fick som vanligt känslan av att vi som har hållt på länge måste hjälpa andra mer. Vi ser ju problem så mycket tydligare än vad de lite nyare seglarna gör. Ibland är det även rutinerade seglare som blivit hemmablinda och behöver en annan synvinkel på sin båt.

Brunte och jag stog för övrigt och speed matchade mot varandra, dels Bruntes K2’a som är omvittnat snabb och en tre fyra andra, äldre, båttyper. Resultatet var att minsta vindändring betydde mycket mer än båttypen och den fartskillnad vi tyckte oss se knappast var mer än 1-2 meter på en kryss. Så jobba på att få riggarna i ordning så dom blir stadiga och lättrimmade, då har ni alla en vinnarbåt. Se bara på Per Olsson.

Slutligen, tack alla seglare för att ni gjorde min uppgift som arrangör så trevlig!

Resultat finns här.

Seglarhälsningar / Bosse Jonsson och medhjälpare