Rapport IOM VM – lördag 16 maj 2015, femte och sjätte seglingsdagarna

Fredagen började med lätt vind. Alla vi svenska seglare var laddade för att komma tillbaka för att visa att vi är på gång. Claus visade att han var en stabil seglare som höll till i C heatet. Vi andra kämpade i de lägre heaten. Humöret var på topp trots blandat resultat. Efter lunch ökade vinden till SWE 5 fördel. För första gången lyckades SWE 5 komma från heat E till Heat B med tre segrar efter varann. Ett seglingens hattrick.

Vi alla här tänker att vi måste nog träna ännu mer en vad Brunte gör för att över komma till samma resultat som dom ligger i topp. Vi är inte vana vid så mycket skift på vinden som det har varit här. Vi är alla besvikna på våra resultat. Det svenska teamet har kommit hit och lärt oss väldigt mycket. Trevligt har vi haft med goda middagar, trevligt sällskap och träffat nya seglarkompisar. Resultat finns nedan.

Brad Gibson visade sin klass under denna regatta och vann överlägset. Hoppas att alla ställer upp på internationella regattor i fortsättningen.

SWE 5 / Tom

 

Rapport från 14 maj, dag fyra.

Igår torsdag var det dags för kappsegling igen. Det var bleke hela förmiddagen och åskvädersvarning. Lagom till
lunch kom vinden och seglingarna kom igång. Några åsksmällar och lite regn, men egentligen inget som störde.
Eftermiddagen bjöd på rigg 1 väder även om några ibland testade med rigg 2. 

 

För oss svenskar fortsatte det som tidigare, dvs en viss frustration över att det är så svårt att avancera genom
att komma imål bland de sex första i respektive heat. Om man försöker sig på en chansning kan det lika gärna
innebära att man kommer bland de sex sista och åker ner ett heat istället. Berndt och Jocke avslutade dagen med
tekniska problem medan Claus var den som lyckades bäst genom att hålla sig stabilt i c-heatet.

Kappseglingskommittén hade det jobbigt med långa stopp pga av fel i scoringen, förmodligen pga av att någon som
inte skulle segla ändå gjort det. Efter en lång överläggning beslöts att segla om heat 18C men när vi var mitt
i startproceduren blåstes starten av och det var en ny protest mot att segla om heatet. Efter en stund beslöts
det att ändå räkna det heat som seglats från början...... Kanske en hel timmes väntan......

Vi hann bara med två och ett halvt race igår men blev sedan bjudna på en trevlig "crewdinner" för alla seglare.
Om vi inte haft framgång i seglingarna var vi desto måer lyckosamma i det generösa lotteriet där vi under middagen
vann, Vickers-segel, två franska maströr, en Titan-winsch och en båt-bag!

Nu är det fredag morgon, sol och prognos på 6m/s och vi börjar med Heat 18A.
..... Näst sista dagen och dags att visa att vi kan lite bättre!

Hälsningar / Claus, SWE 14

Video från dag 4 finns här med svenska intervjuer.

Här finns länk till interaktiv resultatsida. Man kan klicka på svenska flaggan tex för att se de svenska resultaten. Man kan också klicka på en seglare för att tydligt se dennes resultat i varje race och placering under hela regattan. Mycket avancerad!

 

Rapport tisdag 12 maj 2015, tredje seglingsdagen

Kryssmärkena låg idag långt bort från där vi står.  Detta skapar problem för oss som inte ser som en örn. De andra deltagarna är otroligt duktiga, all cred till dem. I dag bara rigg 2 och 3, jättekul. Claus SWE 14 var dagens hjälte med delsegrar i C och uppe i B flera gånger. Ni förstår hur tufft det är Sören som kom 3:a på förra VM ligger nu 33:a.

Vi är inte vana att segla bland höghus med vindar mellan 2--12 m/s i samma race och skift på ibland 45 eller 90 eller i värsta fall 180 grader. Några speciella nyheter på båtfronten  finns inte utom V9 med ny utfotrmning på roder ock fena som finns länkad på SRSS hemsida se Vickers. Kul har vi i alla fall. I morgon layday vi åker till San Francisco där Jocke guidar då han bott där i 15 år.

Hälsningar Hans, SWE 128 (kopierad från FB)

Här är länk till filmer från varje dag.

 

Rapport måndag 11 maj 2015, andra seglingsdagen

Dag 2 började med att vi tunade på den banan där vi seglade dagen före. Det visade sig att vindriktningen var ny och vi bytte område för den första seglingen.

Jag började med ett c heat, som då bästa svensk. Under dagen så fick jag uppleva att segla i d, c och b, men fick avsluta i d. Det blåste mellan 4 och upp till 10 m/s under dagen. Tyvärr så har det ännu inte gått så bra för oss svenskar, men vi tror att det går att förändra. Banområdet är mycket ”buskigt” och vissa av oss tycker kanske att regattaledningen är även den lite buskig!

Vi är 4 st. som är placerade mellan 37 och 43 men vi alla vill sikta högre! Prognosen är att det blir en hel del vind framåt eftermiddagen imorgon och det gillar vi alla. Återkommer då med fler och bättre nyheter!

Hälsningar / Jocke, 46

Rapport söndag 10/5, dag 1

Seglingen började riktigt bra för flera av de svenske med goda placeringar i seedningsheaten. Relativt lätt vind med mycket vridande vindar. Då banan var lång så fanns det många möjligheter att vinna och förlora placeringar på kryssar och länsar. Vi promenerade längs med banan ca 100m upp och ner ca 2,5 ggr. Och när det blåste lite mer under em så fick vi springa på länsen för att hinna ned till länsmärket. Under sen em så bytte de flesta till rigg 2.

Tyvärr så degraderades vi från b-heatet allt eftersom så de svenska resultaten var inte så lysande totalt sett. Men efter en middag med burgare och några flaskor vin på hotellet så är förhoppningarna rätt så goda inför morgondagen.

Arrangemanget fungerar bra och 26 heat-seglingar på en dag var riktigt bra. Vädret kan vi inte klaga på. Övervägande sol men lite kyligt, långbyxor och jacka på.

Se aktuella resultat på VM hemsidan, länk nedan. Torvald Klem lyckades mycket bra första dagen bland nordborna med samtliga resultat i A-fleetet. Mycket starkt.

Hälsningar / SWE 50

 

Sverige sänder 7 seglare till detta VM -det största antal som vi någonsin gjort.
Våra duktigaste seglares goda resultat i tidigare EM och VM seglingar ligger till grund för att vi fick så många platser. Vi har också många registrerade båtar. SWE börjar synas ute i världen!

De svenska deltagarna är Tom Olson SWE 5, Claus Lindström SWE14, Jocke Ameln SWE46, Thomas Enwall SWE50, Claes Brunnhage SWE98, Hans Funke SWE128 och Berndt Pråhl SWE 114.

VMs officiella hemsida är: http://www.usaiomworlds.com/

Realtidsinfo från seglingarna : http://mobile.usaiomworlds.com/infoboard.html

 

 

Joomla Template by Joomla51.com