När jag skulle tillbringa några veckor i Ljungskile för ett par år sedan fick jag se några RC seglare på bryggan. Det visade sig att de seglade något som hette DF65. Efter lite efterforskningar fick jag reda på att det fanns aktiva seglare även i Stockholm. SRSS hemsida var till stor hjälp för att hitta information och kontakter. Jag skaffade en båt och efter en hel del pyssel kunde jag gå ner till bryggan för att hänga på en kvällssegling. Då visade det sig att alla använde en rigg som hette A+. Hans Schade kom till undsättning och jag fick låna hans reservrigg. Det var lika spännande som att segla storbåt. Tempot var högre eftersom racen var korta. Dessutom fanns en stor social gemenskap. Jag var fast.
Jag betraktar mig fortfarande som rookie, men när jag i vintras blev tillfrågad om jag ville ställa upp som ordförande för SRSS tyckte jag det skulle vara roligt att vara med och utveckla RC seglingen i Stockholm. Det är en spännande tid. DF klasserna växer så det knakar. Det dyker ideligen upp nya IOM båtar på klubbseglingarna. Dessutom finns ett väletablerat gäng som seglar minifolkor med stor entusiasm. Jag sprang på dem under en veckosegling och det var härligt att se samhörigheten och den lite mer avslappade attityden till själva kappseglandet. Här står den sociala gemenskapen i centrum.
Basen i SRSS verksamhet är att skapa goda förutsättningar för att kappsegla runt om i Storstockholm. Störst fokus har legat på IOM, men jag hoppas att vi kan förbättra koordineringen med övriga klasser eftersom många seglar mer än en klass. SRSS hemsida är en utmärkt kanal för kommunikation som skulle kunna användas ännu mer.
Snittåldern bland seglare är ganska hög så det var roligt att pallen vid SM i DF65 som avgjordes i helgen helt och hållet bestod av yngre seglare. Däremot är det mycket ovanligt med kvinnliga seglare. Varför är det så? Det finns gott om kvinnliga aktiva och före detta kappseglare. Vad behövs för att de skall upptäcka tjusningen med RC segling?
Vilka önskemål har du som medlem rörande kringarrangemang? Det har anordnats regelseminarier tidigare. Behövs mer repetition? Andra kurser?
Det var lite funderingar och frågor. Hör av dig med synpunkter eller idéer.
Bengt Oldsberg
bengt.oldsberg snabela gmail.com